Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z tuńczyka wiosenna

Składniki na 6 porcji:
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki
  • 4-5 liści sałaty lodowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    sos:
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka ginu (jałowcówki)
  • sok z 1 cytryny
  • curry
  • sól
  • cukier
Dokładnie wymieszaj składniki sosu i odstaw go do schłodzenia.

Umyte i osuszone rzodkiewki pokrój w plasterki (2 zostaw do udekorowania sałatki). Obrane jajka pokrój w półplasterki, tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, dymkę i część młodych listków rzodkiewek drobno posiekaj, a sałatę porozrywaj na małe kawałki. Połącz wszystkie składniki sałatki, polej ją sosem, delikatnie wymieszaj i odstaw do lekkiego schłodzenia.

Przed podaniem udekoruj połówkami rzodkiewek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...