Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z porów z sosem winegret

Składniki:
  • 8 niewielkich porów
    sos winegret:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • gałązka pietruszki
Włóż przygotowane pory do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu 8-10 minut (do czasu, gdy koniec noża bez trudu będzie wchodził w korzeń warzywa). Odcedź, po czym odsącz na papierowym ręczniku, przykrywając z wierzchu drugą warstwą ręcznika. Pozostaw do całkowitego osuszenia i wystygnięcia.

Teraz przygotuj sos winegret: wlej oliwę i ocet winny do miseczki, dodaj pieprz, sól, szczypiorek i natkę. Energicznie ubij widelcem, aż do dokładnego połączenia się składników.

Ułóż pory równo na półmisku. Przed podaniem polej sosem winegret i ozdób gałązkami pietruszki.

Pory możesz podawać jako sałatkę lub jako przystawkę ze świeżą, francuską bułką. Jeśli nie masz porów, w zastępstwie możesz ugotować szparagi i podać w ten sam sposób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...