Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z pomarańczy

Składniki:
  • 6 pomarańczy
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 6 łyżek posiekanej rzeżuchy
    sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka sherry
  • szczypta mielonej gorczycy
  • sól, pieprz
Po dokładnym wymieszaniu składników sosu przykryj salaterkę i odstaw do schłodzenia.

Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuwając pestki, po czym połącz z posiekaną rzeżuchą, polej przygotowanym sosem, posyp orzechami i wymieszaj.

Doskonały dodatek do pieczonego drobiu i białych mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...