Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z selera naciowego

Składniki na 4 porcje:
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 15 dag pieczarek
  • sok z cytryny
  • 3 pomidory
  • 3 kromki bułki
  • 1/2 łyżeczki masła
  • kilka migdałów
    sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • sól, pieprz
  • curry
Seler umyj, ściągnij włóknistą skórkę, pokrój go na kawałki grubości 1 cm. Pieczarki umyj, odetnij z nich trzonki, a kapelusze poszatkuj i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pomidory umyj i pokrój na cząsteczki. Bułkę pokrój w kostkę i poduś z dodatkiem masła w piekarniku. Migdały sparz, obierz i grubo posiekaj. Teraz wymieszaj w salaterce seler z pomidorami i pieczarkami.

Przygotuj sos. Jogurt lekko posól, roztrzep z majonezem, dopraw sos pieprzem i curry.
Na koniec polej sałatkę sosem, posyp świeżymi grzankami i pokrojonymi migdałami. Podaj natychmiast po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...