Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z selera i mięsa

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę gotowanego lub pieczonego mięsa (najlepiej drobiu)
  • 1 duży seler
  • 2 ogórki kiszone
    sos:
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny
  • sól, pieprz
Seler umyj, włóż do osolonego wrzątku i gotuj około 20 minut tak, by był jeszcze lekko twardy. Ostudź, obierz i pokrój w drobne paski. Ogórki obierz i - podobnie jak seler - pokrój w równe paski. Wymieszaj mięso z pokrojonymi warzywami.

Przygotuj sos. Musztardę rozetrzyj ze szczyptą soli i pieprzu, dodaj sok z cytryny i energicznie ucierając, wlewaj olej. Polej sosem sałatkę i odstaw ją na pół godziny.

Podawaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...