Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka truskawkowa

Składniki:
  • 3 pomarańcze
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżki rumu
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki cukru pudru
  • mielone goździki
  • 1-2 gałązki zielonej melisy
Umyte, dokładnie osączone truskawki ułóż w salaterce (większe przekrój na pół), posyp cukrem pudrem, zalej winem, przykryte wstaw na godzinę do lodówki. Obrane pomarańcze pokrój w kostkę, usuń z nich pestki, ułóż w drugiej salaterce, posyp goździkami, skrop rumem, przykryj i także wstaw do lodówki.

Schłodzone owoce połącz, delikatnie wymieszaj i ponownie wstaw do lodówki na 1-2 godzin. Udekoruj świeżymi listkami melisy. Sałatkę podawaj bardzo mocno schłodzoną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...