Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z ryżu i ryby

Składniki na 4 porcje:
  • 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • lub 20 dag wędzonego pstrąga
  • 1 pęczek koperku
  • zielony ogórek
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
Rybę odcedź z zalewy i podziel na małe kawałki. Dodaj do ryżu, wsyp posiekany koperek i pokrojony w drobniutką kostkę ogórek. Teraz zajmij się przygotowywaniem sosu.

Sos. Czosnek obierz, przepuść przez praskę razem z solą. Stale mieszając dodaj olej i sok z cytryny. Przygotowanym sosem polej sałatkę i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną sałatkę musisz wstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu udekoruj ją według uznania i podaj gościom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...