Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z ryby wędzonej

Składniki na 4 porcje:
  • 40 dag wędzonej ryby
  • (dorsz, pikling, pstrąg)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki kiełków soi, fasoli lub rzodkiewki
  • 3 łyżki posiekanej zieleniny
  • (koperek, natka pietruszki, rzeżucha)
    sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Rybę dokładnie oczyść ze skóry i ości, a następnie podziel na małe cząstki. Jabłka obierz i poszatkuj, skrop je na końcu sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Kiełki opłucz i odsącz. Połącz rybę z jabłkami i kiełkami, a wszystko razem posól do smaku.

Przygotuj sos. Majonez dopraw do smaku sokiem z cytryny, a także musztardą, pieprzem i wymieszaj z olejem. Polej sałatkę, wymieszaj, a na koniec posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...