Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z soi i fasoli

Składniki:
  • 10 dag soi
  • po 1 puszce czerwonej fasoli, groszku konserwowego
  • i kukurydzy
  • po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • i natki pietruszki
    sos winegret:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
Soję opłucz na sicie, przełóż do garnka i zalej wrzątkiem, odstaw na 2-3 godziny. Wodę odlej, ponownie zalej soję wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 2 godziny; 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól do smaku. Odcedź i wystudź.

Teraz odsącz z zalewy fasolę, groszek i kukurydzę, przełóż do salaterki, dodaj soję, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Przygotuj sos winegret: wymieszaj oliwę z octem winnym, oregano i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sałatkę winegretem, posyp zieleniną. Salaterkę nakryj i schłódź w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...