Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z makaronem i wołowiną

Składniki:
  • 15 dag makaronu
  • 15 dag gotowanej chudej wołowiny
  • 2 małe jędrne pomidory
  • 1/2 papryki
  • 12 dag groszku mrożonego
  • lub 1/2 puszki konserwowego
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 5 rzodkiewek
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 1 dymka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
    sos:
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, pieprz
Makaron ugotuj al dente (na półmiękko), odcedź i dokładnie odsącz. Groszek dobrze odcedź z zalewy, a pozostałe warzywa umyj i oczyść. Wołowinę i warzywa pokrój w kostkę i wraz z groszkiem dodaj do makaronu.

Przygotuj sos: utrzyj sok z cytryny i wodę z musztardą, rozgniecionym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Gdy cukier się rozpuści, dodaj oliwę i starannie wymieszaj.

Sosem polej sałatkę, a po wymieszaniu posyp posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...