Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z pomidorów i jaj

Składniki na 4 porcje:
  • 4 pomidory
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka koreczków anchois z kaparami
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki mleka
  • gałązki natki pietruszki
  • sól, biały pieprz
    sos:
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • po szczypcie oregano i majeranku
  • sól, pieprz
Pomidory - po sparzeniu i zdjęciu skórki - przetnij na pół i lekko osól. Na patelni rozgrzej oliwę i krótko (1-2 minuty) obsmaż połówki pomidorów z obu stron. Teraz zdejmij z patelni i wystudź.

Jaja obierz ze skorupek, pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Ogórek drobniutko posiekaj. Wszystkie składniki sosu dokładnie połącz i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Otwórz puszkę z koreczkami anchois, kapary wyjmij i wymieszaj z posiekanym ogórkiem, a fileciki (każdy przecięty wzdłuż na pół) umieść na talerzyku i na 15 minut zalej 2-3 łyżkami mleka (w ten sposób usuniesz nadmiar soli).

Posyp jaja ogórkiem wymieszanym z kaparami, po czym skrop 2 łyżkami sosu. Na jajach połóż pomidory (płaską stroną do spodu), udekoruj je (np. robiąc kratkę) filecikami anchois wyjętymi z mleka i osuszonymi papierowym ręcznikiem.

Sałatkę polej resztą sosu i wstaw na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną potrawę podawaj z pieczywem i masłem. Możesz ją też ozdobić gałązkami natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...