- 4 pomidory
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 1 mała puszka koreczków anchois z kaparami
- 1 mały ogórek konserwowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki mleka
- gałązki natki pietruszki
- sól, biały pieprz
- sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- po szczypcie oregano i majeranku
- sól, pieprz
Jaja obierz ze skorupek, pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Ogórek drobniutko posiekaj. Wszystkie składniki sosu dokładnie połącz i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Otwórz puszkę z koreczkami anchois, kapary wyjmij i wymieszaj z posiekanym ogórkiem, a fileciki (każdy przecięty wzdłuż na pół) umieść na talerzyku i na 15 minut zalej 2-3 łyżkami mleka (w ten sposób usuniesz nadmiar soli).
Posyp jaja ogórkiem wymieszanym z kaparami, po czym skrop 2 łyżkami sosu. Na jajach połóż pomidory (płaską stroną do spodu), udekoruj je (np. robiąc kratkę) filecikami anchois wyjętymi z mleka i osuszonymi papierowym ręcznikiem.
Sałatkę polej resztą sosu i wstaw na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną potrawę podawaj z pieczywem i masłem. Możesz ją też ozdobić gałązkami natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz