Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z czosnkiem

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag młodej pokrzywy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 10 dag pokrojonej w cienkie paski pieczeni wieprzowej
  • garść młodych liści szczawiu
  • po 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, koperku, kolendry i szczypiorku
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
Umytą pokrzywę wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku, odcedź je, przelej zimną wodą i osącz. Pokrzywę i dobrze wypłukany szczaw pokrój w paski, a następnie połącz z pozostałą zieleniną i pieczenią wieprzową.

Posiekany czosnek utrzyj z solą, pieprzem oraz miodem i rozprowadź octem. Tym sosem polej sałatkę, a na końcu wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...