Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z pęczaku i tuńczyka

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki pęczaku ugotowanego na sypko
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (125 g)
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
Wyjmij tuńczyka z puszki, osącz i podziel go na kawałeczki. Obierz ogórki, pokrój w drobną kostkę i połącz z umytym, osuszonym i posiekanym koperkiem.

Tak przygotowane składniki wymieszaj z pęczakiem.

Obrany i zmiażdżony ze szczyptą soli czosnek rozprowadź olejem, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny, i tym sosem polej sałatkę. Całość wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki, co najmniej na godzinę, by ziarna pęczaku nasiąkły sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...