Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka alzacka

Składniki na 4 porcje:
  • 10-15 dag mięsa z wywaru
  • 10 korniszonów
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanych zielonych listków estragonu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju sałatkowego
  • 2 liście sałaty
  • 2-3 cienkie paski czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
Ugotowane mięso i białko jaja pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Korniszony pokrój w plasterki, wymieszaj z estragonem i natką oraz dopraw solą oraz pieprzem.

Następnie skrop wszystko sokiem z cytryny i olejem, przykryj, i wstaw na chwilę do lodówki.

Przed podaniem ułóż w salaterce na liściach sałaty, a środek udekoruj paskami czerwonej papryki. Połowę sałatki posyp posiekanym żółtkiem, resztę - szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...