Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z makaronem i serem feta

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag makaronu (rurki)
  • opakowanie mrożonej włoszczyzny (50 dag)
  • 1 czerwona papryka (15 dag)
  • 10 dag sera feta
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki świeżych ziół (bazylia, oregano, majeranek)
  • sól
    sos:
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
Przygotuj sos: cukier rozpuść w 2 łyżkach zimnej przegotowanej wody, dodaj ocet, sól, pieprz, po czym całość roztrzep z oliwą i odstaw.

Makaron ugotuj al dente w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, a następnie odcedź go i ostudź. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i potnij w kostkę. Na pozostałym oleju podsmaż włoszczyznę i paprykę (powinny być chrupiące) i rozkrusz ser. Umieść makaron i warzywa w misce, całość posyp serem oraz ziołami, polej sosem i odstaw na 1 godzinę. Wymieszaj dopiero przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...