Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka warzywna z orzechami

Składniki na 8 porcji:
  • 40 dag ryżu
  • 3 marchewki
  • 3 pory
  • 40 dag selera
  • 10 dag siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka octu ziołowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki natki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
Ryż opłucz i gotuj około 20 minut w dużej ilości osolonej wody, odcedź.
Marchewki i seler obierz, umyj, a potem pokrój w słupki. Pory umyj i pokrój w krążki. Wszystkie warzywa wymieszaj, połącz z ryżem, po czym dodaj orzechy, sól i pieprz.

Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju przygotuj sos. Polej nim warzywa i ryż, całość bardzo dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp drobno posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...