Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka grecka

Składniki na 6 porcji:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • po 125 g czarnych i zielonych oliwek
  • 250 g fety
  • 750 g owalnych pomidorów
  • 2 żółte papryki
  • 1 cebula
  • 50 g ogórka sałatkowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • oregano
Sałatę oczyść, pokrój na paski szerokości 2 cm. Oliwki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Fetę pokrusz. Pomidory umyj, usuń szypułki, pokrój wzdłuż na ćwiartki, a każdą z nich przekrój jeszcze na dwie lub trzy części. Teraz oczyść, umyj i pokrój w paski papryki. Cebulę obierz i pokrój na krążki.

Umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce ogórki. Czosnek obierz, pietruszkę umyj, oberwij jej natkę. Czosnek utrzyj z natką, sokiem z cytryny i olejem. Dodaj ogórek, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Na końcu wymieszaj sałatę, oliwki, pomidory i paprykę. Posyp na wierzchu pokruszonym serem fetą, ułóż krążki cebuli i obficie posyp oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...