- 1/2 szklanki kuskusu
- 1 szklanka bulionu warzywnego w płynie
- 1/3 łyżeczki szafranu lub kurkumy
- 1 jędrny pomidor
- 1/2 papryki
- 1 mały zielony ogórek
- 10 dag czarnych winogron lub kilka czarnych oliwek
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 mała dymka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Warzywa umyj, osusz, a ogórki obierz ze skórki. Pomidor, paprykę i ogórki pokój w kostkę, seler w cienkie plasterki, a dymkę posiekaj i połącz z kuskusem, a potem dobrze wymieszaj. Winogrona umyj, przetnij każde grono na pół i wyjmij z nich pestki czubkiem noża.
Sałatkę przypraw solą oraz pieprzem, posyp natką i przybierz winogronami lub oliwkami. Przed podaniem dobrze byłoby ją schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz