Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z ryżu z orzechami

Składniki:
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka mandarynek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 10 dag solonych orzechów arachidowych
  • 5 łyżek majonezu sałatkowego
  • sól
  • biały pieprz
Ryż umyj na sicie i mocz w zimnej wodzie 30 minut, po czym odsącz. W rondelku rozgrzej masło, dodaj ryż i smaż, mieszając, 2-3 minuty, aż ryż wchłonie tłuszcz.

Następnie wlej 1 i 3/4 szklanki wody, ustaw rondelek na płytce ochronnej i gotuj pod przykryciem na maleńkim ogniu około 25 minut. Ryż potrzymaj jeszcze pod przykryciem 10 minut, po czym ostudź.

Mandarynki odsącz z zalewy, a szczypiorek drobno posiekaj. W salaterce wymieszaj ryż, mandarynki oraz orzeszki i szczypiorek. Dodaj majonez, dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce (przez co najmniej godzinę).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...