Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka jugosłowiańska

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag młodej zielonej fasolki szparagowej
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag koziego sera
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki posiekanych zielonych listków bazylii
    sos:
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka majonezu sałatkowego
  • 1 łyżka wywaru z fasoli
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • 2-3 małe pomidorki
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 2-3 listki bazylii
Poodcinaj końcówki fasolki, umyj ją i potnij na kawałki. Na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem masła, czosnku, cukru, soku i skórki z cytryny wrzuć fasolkę. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i wymieszaj z posiekaną bazylią. Dokładnie wymieszaj też składniki sosu i odstaw go do schłodzenia.

Pokrojony w kostkę ser i posiekaną cebulę wymieszaj z fasolką, polej całość sosem, jeszcze raz wymieszaj i lekko schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp posiekanym jajkiem oraz udekoruj listkami bazylii i ćwiartkami pomidorków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...