Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z pieczarek i tofu

Składniki na 4 porcje:
  • 30 dag młodych pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 zielone ogórki
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół
  • (tymianek, bazylia, natka pietruszki lub mięta)
    sos:
  • 15 dag tofu
  • garść orzeszków ziemnych (arachidowych)
  • 3 łyżki oleju
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
Pieczarki umyj, większe obierz ze skórki, a wszystkie poszatkuj jak najcieniej i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ogórki umyj, obierz i również poszatkuj. Orzeszki ziemne posiekaj na grube kawałki. Wymieszaj pieczarki z ogórkami i orzeszkami, wszystko lekko posól.

Przygotuj sos. Tofu dokładnie rozgnieć widelcem, następnie wlej olej i dopraw całość sosem sojowym i pieprzem.

Na koniec polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj go ze wszystkimi składnikami. Mniej więcej po upływie pół godziny posyp posiekanymi ziołami - po ich dodaniu sałatkę możesz od razu serwować gościom.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...