- 25 dag piersi z indyka (pieczonej lub wędzonej)
- 5-6 listków lodowej sałaty
- 1 nieduży grejpfrut
- 1 duże winne jabłko
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 małe pomidorki
- kilka gałązek zielonej pietruszki
- sos:
- 4 łyżki kompotu z jabłek lub soku jabłkowego
- 1 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki maku
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego
Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuwając jednocześnie pestki. Również obrane jabłko potnij w słupki i lekko skrop sokiem z cytryny, umytą i osuszoną sałatę lodową - w paski, a mięso z indyka - w kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki, dodaj orzechy, polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i z wierzchu udekoruj ćwiartkami pomidorków i gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz