Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z indyka

Składniki:
  • 25 dag piersi z indyka (pieczonej lub wędzonej)
  • 5-6 listków lodowej sałaty
  • 1 nieduży grejpfrut
  • 1 duże winne jabłko
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 małe pomidorki
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
    sos:
  • 4 łyżki kompotu z jabłek lub soku jabłkowego
  • 1 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1/2 łyżeczki maku
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy lub oleju sałatkowego
Zmiksuj razem kompot z jabłek (lub sok jabłkowy), ocet winny, miód, mak, otartą skórkę z cytryny i pieprz cayenne. W czasie miksowania stopniowo dodawaj oliwę (olej). Gotowy sos przelej do miseczki, przykryj i odstaw na górną półkę lodówki do mocnego schłodzenia.

Obrany grejpfrut pokrój w kostkę, usuwając jednocześnie pestki. Również obrane jabłko potnij w słupki i lekko skrop sokiem z cytryny, umytą i osuszoną sałatę lodową - w paski, a mięso z indyka - w kostkę. Teraz połącz wszystkie składniki, dodaj orzechy, polej sałatkę sosem i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do salaterki wyścielonej liśćmi sałaty i z wierzchu udekoruj ćwiartkami pomidorków i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...