Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z cukinii

Składniki na 4 porcje:
  • 1 młoda jędrna cukinia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka rzeżuchy wodnej
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    sos:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Roztarty z solą czosnek dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu i wstaw na chwilę do lodówki.

Umytą cukinię (ze skórką) wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku. Po odcedzeniu przelej ją zimną wodą, osusz i pokrój w cienkie słupki. Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Umytą i osuszoną dymkę oraz rzeżuchę pokrój, połącz je z cukinią, następnie polej sosem, wymieszaj. Sałatkę podawaj lekko schłodzoną, najlepiej z dodatkiem posiekanych orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...