- 1 młoda jędrna cukinia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka rzeżuchy wodnej
- 1 pęczek cebulki dymki
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- sos:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Umytą cukinię (ze skórką) wrzuć na 2-3 minuty do lekko osolonego wrzątku. Po odcedzeniu przelej ją zimną wodą, osusz i pokrój w cienkie słupki. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Umytą i osuszoną dymkę oraz rzeżuchę pokrój, połącz je z cukinią, następnie polej sosem, wymieszaj. Sałatkę podawaj lekko schłodzoną, najlepiej z dodatkiem posiekanych orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz