Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z czerwonej kapusty

Składniki na 4 porcje:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 2 winne jabłka
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • sól
    sos:
  • 4-5 łyżek oleju sałatkowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz
Drobno poszatkowaną kapustę wrzuć do lekko osolonego wrzątku i doprowadź do wrzenia. Odcedź ją, przelej zimną wodą i osącz na sicie.

Dokładnie wymieszaj składniki sosu i wstaw go na chwilę do lodówki.

Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce jarzynowej, dodaj do nich najpierw chrzan i sok z cytryny, później - kapustę i posiekane orzechy. Sałatkę polej sosem, wymieszaj, przykryj i wstaw (tym razem na godzinę) do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...