Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z buraków

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag małych czerwonych buraków
    sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki soku z granatów lub czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki tłuczonych nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 cebulki dymki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól
Wyszorowane buraki upiecz w piekarniku lub ugotuj, a po przestudzeniu obierz je i pokrój w cienkie słupki.

Przygotuj sos: utrzyj dokładnie miód z sokiem z granatów (octem), imbirem, solą i nasionami kopru włoskiego oraz oliwą. Na końcu dodaj posiekaną drobniutko dymkę.

Sosem polej buraki i wstaw je pod przykryciem na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem wymieszaj i posyp koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...