Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z brokułów

Składniki:
  • 50 dag brokułów świeżych lub mrożonych
  • 2 jaja
  • 3 pomidory
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu sałatkowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
Brokuły umyj, podziel na małe różyczki i włóż do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotuj brokuły: świeże - 15 minut, mrożone - tylko 5 minut, po ugotowaniu odcedź i wystudź.

Teraz ugotuj na twardo jaja (10 minut), ostudź je, obierz i pokrój w półplasterki. Pomidory umyj i pokrój w ósemki, paprykę w wąskie, krótkie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj, kukurydzę odcedź z zalewy. Warzywa ułóż w salaterce, dodaj jaja, całość przypraw do smaku solą i pieprzem, następnie obficie polej majonezem.

Sałatkę delikatnie wymieszaj i schłódź w lodówce. Przed podaniem udekoruj według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...