Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z wołowiną

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 20 dag ugotowanej i pokrojonej w kostkę wołowiny
  • 3 łyżki wywaru
  • 1 nieduży pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, potem je obierz i pokrój na plasterki. Umytą natkę oraz obrane i opłukane cebule drobno posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, usmaż na maśle, dodaj cebulę i troszkę wody, chwilę duś pod przykryciem, po czym wymieszaj z wołowiną i usmaż razem.

Wlej olej, ocet winny i rosół, przypraw solą oraz pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Ziemniaki włóż do salaterki lub ułóż na półmisku, przykryj wołowiną. Całość udekoruj posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...