Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z brokułów i jaj

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag brokułów (mogą być mrożone)
  • 3 pomidory
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka (żółta lub czerwona)
  • 1 mała cebula
  • 4-5 łyżek majonezu sałatkowego
  • sól
  • biały pieprz
Brokuły umyj, podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (świeże - 15-20 minut, mrożone - 5 minut). Odcedź i wystudź, po czym wszystkie włóż do salaterki.

Pomidory sparz i po zdjęciu skórki pokrój je na ósemki. Teraz ostudź jaja, obierz je ze skorupki i delikatnie pokrój w półplastry. Umyj paprykę, oczyść ją i pokrój w cienkie krótkie paseczki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki dodaj do przygotowanych brokułów.

Sałatkę dopraw majonezem, solą i białym pieprzem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na 30 minut do lodówki.

Podawaj z pieczywem lub krakersami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...