Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka wiosenna

Składniki:
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
    sos:
  • 2 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1 szklanka jogurtu lub kefiru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej zielonej rzeżuchy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Zanim przystąpisz do krojenia składników sałatki, przygotuj sos. Wymieszaj dokładnie jogurt z majonezem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą cukru, po czym odstaw do schłodzenia.

Ogórek pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Trzy jaja pokrój w równe plastry. W salaterce układaj warstwami: jaja, rzodkiewki, ogórek, przesypując składniki szczypiorkiem. Na koniec polej wszystko uprzednio przygotowanym sosem, delikatnie wymieszaj i posyp rzeżuchą.

Przed podaniem udekoruj sałatkę ćwiartkami jaja i połówkami rzodkiewek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...