Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka szopska

Składniki:
  • 2 ogórki
  • 6 pomidorów
  • 2 papryki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 20 dag solanu lub fety
  • 4-5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego lub z jabłek
Paprykę, ogórki i pomidory umyj. Paprykę (po usunięciu gniazd nasiennych) pokrój w krótkie paseczki. Ogórki obierz i pokrój w półplastry. Pomidory sparz, ostrożnie zdejmij z nich skórkę i pokrój w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę. Na koniec w drobną kostkę pokrój także ser.

W kubeczku połącz oliwę z octem. Do salaterki włóż warzywa, a całość posyp serem. Tuż przed podaniem polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...