- 20 dag makaronu (kolanka, świderki)
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 15 dag żółtego sera
- 15 dag salami w cienkich plasterkach
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 1 łyżka oleju
- sól
- sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego (lub 3 łyżki soku z cytryny)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- pieprz
- sól
Makaron ugotuj na półtwardo w słonej wodzie z dodatkiem oleju. Osącz i ostudź. Papryki i ser pokrój w kostkę, a salami w paseczki. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, posyp przyprawą włoską, obficie polej sosem i wstaw do lodówki na godzinę.
Dobrym sposobem na udekorowanie dania są plasterki salami zwijane tak, by powstały rożki, a następnie wkładanie ich do przygotowanej sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz