Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka szejka

Składniki:
  • 3 pomarańcze
  • 4 cebule
  • po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • po 1 łyżce posiekanych zielonych listków mięty i melisy
  • 2 łyżki wydrylowanych zielonych oliwek
    sos:
  • 3 łyżki oleju sałatkowego i soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz, cukier
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, potem odstaw do schłodzenia. Obrane cebule starannie pokrój w drobną kostkę. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne, po czym pokrój w cienkie paski. Obrane pomarańcze pokrój w grubą kostkę, usuń pestki.

Wszystkie składniki połącz, polej sosem, posyp miętą i melisą, udekoruj połówkami oliwek. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...