Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka rzymska z brokułów

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag brokułów
  • sól, cukier
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • po 2 łyżki kaparów i grubo posiekanych orzechów włoskich
    sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • po 1 łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  • sól, pieprz
Do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny, cukru i masła, włóż brokuły, pogotuj przez 10-12 minut i odcedź. Po przestudzeniu podziel na różyczki, a obrane łodygi pokrój w słupki.

Wymieszaj dokładnie składniki sosu, polej nim brokuły, całość wymieszaj i - po schłodzeniu - posyp kaparami i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...