- 30 dag filetów z dorsza
- po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- tymianek, mięta, estragon
- 1 szklanka wody
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 grejpfruty
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 winne jabłko
- sok z cytryny
- sól
- sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego
- 1 łyżka wywaru z ryby
- po 1 łyżce posiekanych zielonych listków melisy, mięty i tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
Łodygi selera pokrój w cienkie paski, obrane jabłko zetrzyj na tarce do jarzyn lub pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyte i sparzone grejpfruty przekrój teraz na pół, delikatnie wyjmij miąższ, następnie pokrój go w kostkę. Z grejpfrutów usuń pestki, a następnie połącz z jabłkiem i selerem.
Przestudzoną rybę osącz na sicie, pokrój w kostkę, dodaj do sałatki i polej schłodzonym sosem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, przykryj, po czym wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ułóż w salaterce lub w połówkach grejpfrutów, udekoruj listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz