Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka rybna

Składniki:
  • 30 dag filetów z dorsza
  • po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • tymianek, mięta, estragon
  • 1 szklanka wody
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 grejpfruty
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 winne jabłko
  • sok z cytryny
  • sól
    sos:
  • 4 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1 łyżka wywaru z ryby
  • po 1 łyżce posiekanych zielonych listków melisy, mięty i tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryte wstaw na pół godziny do lodówki. Wodę z winem, korzeniami i ziołami gotuj pod przykryciem 5-8 minut, potem włóż filety z dorsza i gotuj na małym ogniu jeszcze 15-20 minut, zostaw w wywarze do ostygnięcia.

Łodygi selera pokrój w cienkie paski, obrane jabłko zetrzyj na tarce do jarzyn lub pokrój w cienkie słupki, skrop sokiem z cytryny. Dokładnie umyte i sparzone grejpfruty przekrój teraz na pół, delikatnie wyjmij miąższ, następnie pokrój go w kostkę. Z grejpfrutów usuń pestki, a następnie połącz z jabłkiem i selerem.

Przestudzoną rybę osącz na sicie, pokrój w kostkę, dodaj do sałatki i polej schłodzonym sosem. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj, przykryj, po czym wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Przed podaniem ułóż w salaterce lub w połówkach grejpfrutów, udekoruj listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...