- 1 duży seler
- 30 dag chudej szynki
- 1 duża pomarańcza
- 2 brzoskwinie
- 2 twarde gruszki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka przecieru z żurawin
- sok z 1 cytryny
- 1 mandarynka
- kilka połówek orzechów włoskich
- kilka gałązek koperku
- sos:
- 3 łyżki majonezu sałatkowego
- sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Podobnie w kostkę pokrój obraną pomarańczę, usuwając z niej pestki.
Wino wymieszaj z przecierem z żurawin. Połącz gruszki z pomarańczą i brzoskwiniami, następnie zalej winem z żurawinami, przykryj i wstaw do lodówki.
Dokładnie umyty seler wrzuć do lekko osolonego wrzątku, obgotuj w ciągu 5-7 minut, osącz, dopiero teraz obierz, po czym pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Teraz połącz go z pokrojoną w paseczki szynką, posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie energicznie wymieszaj z mocno schłodzonymi owocami i sosem. Całość przykryj i odstaw do schłodzenia.
Tuż przed zaprezentowaniem sałatki solenizantowi, ozdób ją cząsteczkami mandarynki, połówkami orzechów i gałązkami koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz