Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka na imieniny

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 30 dag chudej szynki
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 brzoskwinie
  • 2 twarde gruszki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka przecieru z żurawin
  • sok z 1 cytryny
  • 1 mandarynka
  • kilka połówek orzechów włoskich
  • kilka gałązek koperku
    sos:
  • 3 łyżki majonezu sałatkowego
  • sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Dokładnie wymieszaj składniki sosu, przykryj naczynie i odstaw do lekkiego schłodzenia.

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w kostkę. Podobnie w kostkę pokrój obraną pomarańczę, usuwając z niej pestki.

Wino wymieszaj z przecierem z żurawin. Połącz gruszki z pomarańczą i brzoskwiniami, następnie zalej winem z żurawinami, przykryj i wstaw do lodówki.

Dokładnie umyty seler wrzuć do lekko osolonego wrzątku, obgotuj w ciągu 5-7 minut, osącz, dopiero teraz obierz, po czym pokrój w słupki i skrop sokiem z cytryny. Teraz połącz go z pokrojoną w paseczki szynką, posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie energicznie wymieszaj z mocno schłodzonymi owocami i sosem. Całość przykryj i odstaw do schłodzenia.

Tuż przed zaprezentowaniem sałatki solenizantowi, ozdób ją cząsteczkami mandarynki, połówkami orzechów i gałązkami koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...