Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z indyka i selera

Składniki na 6 porcji:
  • 30-40 dag ugotowanego (lub pieczonego) białego mięsa z indyka (lub kurczaka)
  • 50 dag selera
  • 2 jaja
  • 2 ogórki konserwowe
  • 25 dag groszku lub zielonej fasoli szparagowej
  • 3 pomidory
  • 1 szklanka majonezu sałatkowego
  • (lub 1/2 szklanki majonezu i pół szklanki jogurtu)
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 pomidory
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól
Obrany seler pokrój w słupki, skrop sokiem z cytryny i obgotuj w osolonej wodzie, po czym osącz i wystudź. Ogórki, jaja i pomidory pokrój w kostkę, groszek (lub fasolkę) osącz z zalewy (w sezonie możesz ugotować świeżą fasolkę i pokroić ją na krótkie kawałki).

Majonez wymieszaj z musztardą. Wszystkie składniki sałatki włóż do salaterki, polej sosem, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...