Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z camembertem

Składniki na 4 porcje:
  • 2-3 garście liści mleczu
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 1 pęczek rzodkiewek z młodymi listkami
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 10 dag camemberta
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanych nasion dyni
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, szczypta pieprzu
Zerwane młode listki mleczu zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Z obranych jaj wyjmij żółtka i utrzyj je z gorczycą, miodem, solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny. Cały czas ucierając stopniowo wlewaj olej. Kiedy sos stanie się gładki, wstaw go do lodówki.

Umyj rzodkiewki. Posiekaj listki, a same rzodkiewki pokrój w plasterki, połącz z osuszonymi listkami mleczu, pokrojoną dymką, posiekanymi białkami jaj i pokrojonym w kostkę camembertem.

Sałatkę polej przygotowanym sosem, wymieszaj i posyp pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...