- 1/2 kg ciecierzycy
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 pomidory
- 10 dag sera feta
- sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 1 jogurt naturalny (125 ml)
- kilka gałązek natki
- sól
- pieprz
Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, 3 łyżki ciecierzycy rozgnieć (najlepiej również w prasce do czosnku), wymieszaj z sokiem z cytryny, jogurtem i czosnkiem. Powstały sos przypraw do smaku solą i pieprzem, a gdy okaże się za gęsty, dolej odrobinę wody.
Teraz pokrój cebule w kostkę, pomidory - na małe kawałki, papryki - w paski, a osączoną fetę - w kostki. Warzywa oraz ser wymieszaj z ciecierzycą i polej sosem. Całość posyp posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz