Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka grecka z ciecierzycą

Składniki na 6 porcji:
  • 1/2 kg ciecierzycy
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • 10 dag sera feta
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny (125 ml)
  • kilka gałązek natki
  • sól
  • pieprz
Ciecierzycę zalej zimną wodą, odstaw na noc, a rano odcedź, wrzuć z powrotem do garnka, zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości, odcedź i przenieś do miski.

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę, 3 łyżki ciecierzycy rozgnieć (najlepiej również w prasce do czosnku), wymieszaj z sokiem z cytryny, jogurtem i czosnkiem. Powstały sos przypraw do smaku solą i pieprzem, a gdy okaże się za gęsty, dolej odrobinę wody.

Teraz pokrój cebule w kostkę, pomidory - na małe kawałki, papryki - w paski, a osączoną fetę - w kostki. Warzywa oraz ser wymieszaj z ciecierzycą i polej sosem. Całość posyp posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...