Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka francuska

Składniki na 6 porcji:
  • 1 duża żółta, pomarańczowa, zielona, czerwona i fioletowa papryka
  • 4-5 mięsistych pomidorów
  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 korzenne filety śledziowe
  • 2 łyżki wydrylowanych oliwek
    sos:
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3-4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • po 1 łyżce posiekanej zielonej pietruszki i szczypiorku
  • cukier
  • sól, pieprz
Roztarty z solą czosnek utrzyj z pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą, a po wymieszaniu go dodatkowo z zieloną pietruszką i szczypiorkiem przykryj i odstaw do schłodzenia.

Umyte i osuszone papryki włóż na kilka minut do gorącego piekarnika, po czym obierz, poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w grube paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w plastry, natomiast filety śledziowe - w cienkie paski, a jajka w plasterki.

Okrągły półmisek wyłóż plastrami pomidora, na nich dekoracyjnie porozrzucaj różnokolorowe paski papryki, całość polej sosem, a na papryce umieść plasterki jajek. Wierzch udekoruj oliwkami i paskami śledzi, znów polej sosem i wstaw na 30-40 minut do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...