- 1 duża żółta, pomarańczowa, zielona, czerwona i fioletowa papryka
- 4-5 mięsistych pomidorów
- 4-5 jaj ugotowanych na twardo
- 2 korzenne filety śledziowe
- 2 łyżki wydrylowanych oliwek
- sos:
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- 3-4 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- po 1 łyżce posiekanej zielonej pietruszki i szczypiorku
- cukier
- sól, pieprz
Umyte i osuszone papryki włóż na kilka minut do gorącego piekarnika, po czym obierz, poprzekrawaj na pół, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w grube paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i potnij w plastry, natomiast filety śledziowe - w cienkie paski, a jajka w plasterki.
Okrągły półmisek wyłóż plastrami pomidora, na nich dekoracyjnie porozrzucaj różnokolorowe paski papryki, całość polej sosem, a na papryce umieść plasterki jajek. Wierzch udekoruj oliwkami i paskami śledzi, znów polej sosem i wstaw na 30-40 minut do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz