Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Rozgrzewająca zupa

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg wołowiny
  • 1 pierś kurczaka
  • 30 dag kiełbasy (np. toruńskiej)
  • 8 dag wędzonego boczku
  • 20 dag białej fasolki
  • 6 ziemniaków
  • 6 średnich marchewek
  • 4 średnie cebule
  • 1 główka kapusty (750 g)
  • 1/2 puszki fasolki szparagowej
  • 2 szklanki oleju
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 strąki papryki chili
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżego tymianku
  • mielony pieprz, sól
Fasolę namocz w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc).

W garnku wysmaż boczek na chrupiące skwarki. Wlej 1,5 litra wody, dodaj 3 łyżeczki soli, ziarnka pieprzu i liście laurowe, całość zagotuj. Następnie osącz fasolę. Umyj wołowinę i tymianek. Włóż wołowinę, związany tymianek i fasolę do wrzącej wody, wszystkie składniki gotuj pod przykryciem przez półtorej godziny.

Obierz cebule i pokrój je w paski. Oczyść marchewki i ziemniaki, pokrój w grube talarki. Oczyść główkę kapusty, przekrój ją na ćwiartki, wytnij głąb, a następnie kapustę posiekaj. Teraz umyj pierś kurczaka, włóż ją razem z pokrojonymi warzywami do garnka z mięsem. Gotuj wszystko pod przykryciem 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kiełbasę.

Przygotuj ziołową pastę. Opłucz i osusz natkę pietruszki. Czosnek, strąki chili i pietruszkę drobno posiekaj, potem wsyp do średniej miski. Wlej olej, całość wymieszaj, dopraw pieprzem.

Wyjmij z garnka pierś kurczaka, wołowinę i kiełbasę. Wyluzuj pierś kurczaka, zdejmij skórę, a mięso pokrój na kawałki. Wołowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę na plasterki. Wyjmij z garnka tymianek i listki laurowe, dodaj fasolkę szparagową. Pokrojone mięso wrzuć z powrotem do garnka. Całość dopraw solą i pieprzem.

Pastę ziołową podawaj w małej miseczce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...