Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa krem z czerwonej papryki

Składniki na 10 porcji:
  • 1 dag czosnku
  • 2 dag szalotki
  • 2 dag oregano (świeże)
  • 40 dag czerwonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały pomidor
  • 5 g sambal oelek (pikantna pasta indonezyjska)
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 1/4 szklanki śmietany 35-proc.
  • sól, pieprz
  • 5 g papryki (w proszku)
Posiekaj szalotki, czosnek i oregano. Pokrój paprykę w plasterki. Czosnek i szalotki podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj paprykę i oregano (zostaw 1/3), pomidory i sambal oelek. Wlej teraz bulion drobiowy i dodaj śmietanę. Wszystko przypraw do smaku i doprowadź do wrzenia.

Następnie zmiksuj i przelej przez sitko. Wymieszaj z pozostałą częścią papryki i oregano.

Przed podaniem zupę ozdób bitą śmietaną, posyp sproszkowaną papryką. Na wierzchu połóż liść oregano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...