- 1 kg świeżych pomidorów
- lub 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5-6 ziemniaków (ok. 50 dag)
- 15 dag chudego wędzonego boczku
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek śmietany 22-proc.
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- 1 łyżka maggi
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Wlej 5 szklanek wody, dodaj przyprawę warzywną, liść laurowy i ziele angielskie, całość gotuj na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszany z połową śmietany.
Zupę przypraw do smaku maggi, solą i pieprzem. Wlej do talerzy z rozłożonymi na nich wcześniej skwarkami z boczku, przed podaniem udekoruj kleksem z pozostałej śmietany i posyp świeżo posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz