Szukaj przepisów

środa, 11 lipca 2012

Zupa ze świeżych grzybów i warzyw

Składniki:
  • 50 dag grzybów (borowiki)
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • 1 1/3 litra wywaru z warzyw
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Grzyby oczyść, umyj (jeśli trzeba, zdejmij skórkę) i cienko poszatkuj. Potem posól i duś na 2 łyżkach masła wraz z posiekaną cebulą. Duś, cały czas mieszając, aż grzyby się zrumienią.

Warzywa obierz, pokrój „na zapałkę”. Dodaj zielony groszek i ugotuj wszystko w małej ilości osolonej wody. Do warzyw dodaj przygotowane grzyby, zalej wszystko wywarem.

Z łyżki masła i mąki przygotuj zasmażkę, rozprowadź kilkoma łyżkami zimnej wody, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Warzywa do zupy możesz przetrzeć.

Przed podaniem zupę posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...