- 1 kg wołowiny (krzyżowa, antrykot, rostbef)
- 5 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 kalarepka
- 2-3 rzodkiewki
- 2-3 różyczki kalafiora
- 1/2 bulwy fenkułu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 cebula
- 1-2 liście laurowe, goździk
- po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- sok z cytryny
- mielony pieprz
Stop na patelni masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę, a następnie dodaj umytą, osuszoną i drobno pokrojoną wątróbkę. Kiedy mocno się zrumieni posyp ją pieprzem, dodaj do wywaru z mięsa i gotuj całość kolejne 15-20 minut. Teraz włóż obrane i umyte warzywa, posól. Gotuj jeszcze 30 minut, po czym odcedź.
Rosół możesz podawać z makaronem lub kostką z kaszy manny i/lub posypać posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz