Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Rosół wołowy

Składniki na 8 porcji:
  • 1 kg wołowiny (krzyżowa, antrykot, rostbef)
  • 5 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 kalarepka
  • 2-3 rzodkiewki
  • 2-3 różyczki kalafiora
  • 1/2 bulwy fenkułu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cebula
  • 1-2 liście laurowe, goździk
  • po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • sok z cytryny
  • mielony pieprz
Zagotuj 3 litry wody z liściem laurowym, ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu oraz cebulą z wbitym goździkiem. Włóż umyte, skropione sokiem z cytryny mięso, doprowadź do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu około godziny.

Stop na patelni masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę, a następnie dodaj umytą, osuszoną i drobno pokrojoną wątróbkę. Kiedy mocno się zrumieni posyp ją pieprzem, dodaj do wywaru z mięsa i gotuj całość kolejne 15-20 minut. Teraz włóż obrane i umyte warzywa, posól. Gotuj jeszcze 30 minut, po czym odcedź.

Rosół możesz podawać z makaronem lub kostką z kaszy manny i/lub posypać posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...