- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki rodzynek
- szczypta soli
- do przygotowania formy:
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka bułki tartej
- lukier:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżka rumu
Rodzynki umyj, osusz, włóż do ciasta i starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Formę wysmaruj margaryną, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz babkę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Przygotuj lukier: cukier rozpuść w połowie szklanki gorącej wody, wlej ocet i zagotuj. Następnie garnek z syropem wstaw do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucieraj dotąd, aż zbieleje. Pod koniec ucierania wlej rum.
Ostudzoną babkę pokryj lukrem i odstaw, aby lukier zastygł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz