Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka muślinowa

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki rodzynek
  • szczypta soli
    do przygotowania formy:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka bułki tartej
    lukier:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżka rumu
Oddziel żółtka od białek. Cytrynę wyszoruj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodając pod koniec miksowania sok i skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i (ciągle mieszając) porcjami dodawaj do masy żółtkowej.

Rodzynki umyj, osusz, włóż do ciasta i starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Formę wysmaruj margaryną, wysyp bułką tartą i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz babkę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

Przygotuj lukier: cukier rozpuść w połowie szklanki gorącej wody, wlej ocet i zagotuj. Następnie garnek z syropem wstaw do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucieraj dotąd, aż zbieleje. Pod koniec ucierania wlej rum.

Ostudzoną babkę pokryj lukrem i odstaw, aby lukier zastygł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...