Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka z kremem orzechowym

Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag kremu orzechowego
  • 3 łyżki rumu lub araku
    do przygotowania formy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
    do posypania ciasta:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzyj na pianę i połącz z masą jajeczną, następnie dodaj śmietanę i mleko. Mąkę połącz z proszkiem, a potem wymieszaj z uprzednio przygotowaną masą. Ciasto podziel na dwie części, jedną wymieszaj z rumem, a drugą - z kremem orzechowym.

Formę starannie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy; najpierw część z rumem, następnie część z kremem orzechowym. Delikatnie przemieszaj oba ciasta widelcem (ruchem spiralnym).

Piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...