- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
- 1/2 szklanki mleka
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag kremu orzechowego
- 3 łyżki rumu lub araku
- do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- do posypania ciasta:
- 2-3 łyżki cukru pudru
Formę starannie wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy; najpierw część z rumem, następnie część z kremem orzechowym. Delikatnie przemieszaj oba ciasta widelcem (ruchem spiralnym).
Piecz 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz