Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka gryczana

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 15 dag twarogu
  • 2 jaja
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i selera
  • sól
  • pieprz
Na początku umytą kaszę zalej gorącą wodą, ugotuj na sypko i odstaw. Następnie rozetrzyj twaróg z żółtkiem, dodaj zieleninę, sól i pieprz. Pozostałe białko i drugie jajo rozbełtaj, wymieszaj najpierw z oliwą, solą i pieprzem, a potem z przestudzoną kaszą.

Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy wkładaj kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową, pozostałą część kaszy. Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) i piecz około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...