Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka z kaszy manny

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3 jaja
  • cynamon
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do formy
Roztrzepane jaja postaw w misce, na garnku z gorącą wodą i ubij je z cukrem. Gdy masa zgęstnieje i powiększy objętość, zdejmij ją z pary i ubijaj dalej, aż do ostygnięcia. Powoli, wciąż ubijając, wsyp do niej kaszę.

Tak przygotowane ciasto, doprawione szczyptą soli i cynamonem, przełóż do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C) mniej więcej na 40 minut.

Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i ciepłym polej upieczoną babkę, po czym powtórnie wstaw ją do piekarnika i trzymaj tak długo, aż ciasto wchłonie płyn i lekko się zrumieni.

Babka jest pyszna z syropem owocowym, na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...