Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Babka keksowa

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 jaj
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 25 dag rodzynek
    po 5 dag: smażonej skórki pomarańczowej, łuskanych orzechów włoskich, suszonych moreli, fig i daktyli
    polewa:
  • gotowa polewa cytrynowa
Drożdże rozprowadź mlekiem i odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj roztopione masło i ucieraj dalej, dosypując powoli obie mąki. Masę połącz z drożdżami. Morele, orzechy, figi i daktyle drobno posiekaj i wsyp razem z pozostałymi bakaliami (skórka pomarańczowa, rodzynki) do starannie utartego ciasta. Delikatnie wymieszaj je z dodawaną po łyżce sztywną pianą, ubitą z białek.

Włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut, sprawdzając ostro zakończonym patyczkiem, czy się upiekło.

Po przestudzeniu i wyjęciu z formy babkę polej polewą cytrynową przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...