- 75 dag filetów (morszczuk, mintaj, dorsz)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała bułka namoczona w mleku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 jaja
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 łyżka żelatyny
- farsz:
- 2 duże cebule
- 25 dag pieczarek
- 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- do dekoracji:
- 1/2ł cytryny
- 2 jaja ugotowane na twardo
- kilka gałązek zielonej pietruszki
Filety z ryby i odciśniętą z mleka bułkę zmiel w maszynce, wbij jaja, dodaj sól i pieprz, po czym wyrób na masę. Masę rybną wyłóż na zwilżoną lnianą ściereczkę i uformuj w niej na prostokąt (grubości około 1,5 cm) i posyp posiekaną natką pietruszki, usmażoną cebulą i pieczarkami.
Teraz ostrożnie unosząc brzeg ściereczki pomału zwiń prostokąt masy w roladę, lekko ją ugniatając palcami. Następnie owiń roladę zwilżoną gazą, zawiąż ją na obu końcach, ułóż w rynience do ryb, zalej wywarem i gotuj w nim na bardzo małym ogniu (aby płyn tylko „mrugał”) przez 40-50 minut. Po tym czasie pozostaw roladę w wywarze, a gdy już ostygnie, wyjmij na deskę, uwolnij z gazy i pokrój na plastry.
Przecedzony wywar zagotuj, dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i ponownie doprowadź do wrzenia. Cienką warstwę tak powstałej galarety wylej na podłużny, głęboki półmisek, a gdy zastygnie - ułóż na nim pokrojoną roladę oraz udekoruj ją plasterkami cytryny, jajek na twardo i gałązkami zielonej pietruszki. Całość ostrożnie zalej resztą galarety i odstaw do ostygnięcia.
Podawaj z ostrymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz