Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada w galarecie

Składniki:
  • 75 dag filetów (morszczuk, mintaj, dorsz)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała bułka namoczona w mleku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 jaja
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżka żelatyny
    farsz:
  • 2 duże cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • 1/2ł cytryny
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
Bulion zagotuj (możesz do niego dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz), dopraw go też sokiem z cytryny, solą i ewentualnie szczyptą cukru. Drobno pokrojone cebule i pieczarki usmaż na maśle.

Filety z ryby i odciśniętą z mleka bułkę zmiel w maszynce, wbij jaja, dodaj sól i pieprz, po czym wyrób na masę. Masę rybną wyłóż na zwilżoną lnianą ściereczkę i uformuj w niej na prostokąt (grubości około 1,5 cm) i posyp posiekaną natką pietruszki, usmażoną cebulą i pieczarkami.

Teraz ostrożnie unosząc brzeg ściereczki pomału zwiń prostokąt masy w roladę, lekko ją ugniatając palcami. Następnie owiń roladę zwilżoną gazą, zawiąż ją na obu końcach, ułóż w rynience do ryb, zalej wywarem i gotuj w nim na bardzo małym ogniu (aby płyn tylko „mrugał”) przez 40-50 minut. Po tym czasie pozostaw roladę w wywarze, a gdy już ostygnie, wyjmij na deskę, uwolnij z gazy i pokrój na plastry.

Przecedzony wywar zagotuj, dodaj rozpuszczoną w wodzie żelatynę i ponownie doprowadź do wrzenia. Cienką warstwę tak powstałej galarety wylej na podłużny, głęboki półmisek, a gdy zastygnie - ułóż na nim pokrojoną roladę oraz udekoruj ją plasterkami cytryny, jajek na twardo i gałązkami zielonej pietruszki. Całość ostrożnie zalej resztą galarety i odstaw do ostygnięcia.

Podawaj z ostrymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...